Home
Projecten
Arthur nurs. school
KIO
Fin. zelfstandig
Vakantieactiviteiten
Greenshop
Earcamp
Malawi
Over ons
Nieuws
Fotoalbum
Vrijwilligerswerk
Steun ons
Documenten & Contact

 terug naar het overzicht

De Arthur nursery school in het dorp Singo heeft sinds april 2011 een nieuw gebouw en is inmiddels een goedlopende kleuterschool voor kinderen van 2 ½ tot 6 jaar. Een school waar dagelijks ruim 100 kinderen spelen, leren en een bord pap eten onder begeleiding van lokale leerkrachten die door ons zijn opgeleid.

de nieuwe school

 

Het eerste contact

in de kerk (2010)

Op 8 km afstand van de stad Nkhata Bay ligt het dorp Singo. In 2002 nam dominee Arthur het initiatief om een kleuterschool te starten voor de kinderen van Singo en omliggende dorpen. Al gauw waren er 40 kinderen, die onderwijs kregen in de vleugel van de kerk. Na het vertrek van dominee Arthur nam dominee Joseph Chimembe de taak over, met de bedoeling om deze school verder te ontwikkelen. Maar na 8 jaar was de situatie nog steeds armoedig: alle kinderen zaten op de vloer van de kerk, materiaal was er amper, een paar oude popjes en een enkel blokje…

Het onderwijs werd gegeven door Ethel Tchuwa, een vrouw die graag de zorg voor deze kinderen op zich nam. Ze deed dit al sinds het jaar 2000, op vrijwillige basis. Het alfabet werd tot in den treuren geoefend en de vormen en kleuren werden vanuit een boek opgedreund. Maar er werd ook gezongen en gedanst. Ethel deed haar best, maar had geen idee hoe ze kleuters moest lesgeven.

In mei 2010 kwamen we in contact met Crosby Ngwira de voorzitter van het ‘schoolbestuur’ en met dominee Joseph. Zij vertelden over de noodzaak aan een nieuw schoolgebouw en materialen om de kinderen goed onderwijs te kunnen bieden. Ook was er de noodzaak aan voeding voor de kinderen omdat ouders dit de kinderen niet altijd kunnen geven.
Stenen om een start te maken met de bouw van een schooltje waren er al, maar geld voor de verdere bouw van de school was er niet.

Van beide kanten zagen we mooie toekomstmogelijkheden voor de kinderen van Singo en omgeving en we hadden vertrouwen in een goede samenwerking.

 

Nieuw schoolgebouw

In juli 2010 zijn we van start gegaan met het bouwen van de school. Een school met 3 klaslokalen, lerarenkamer, keuken, lerarentoilet en 4 kindertoiletjes/latrines.
Toen we in november 2010 de echte oversteek hadden gemaakt naar Malawi, was de fundering van de school zo goed als klaar en kon er dankzij gulle giften uit Nederland en België verder worden gebouwd.

Ondanks een aantal tegenslagen die de bouw vertraagden (diesel tekort, werkwijze aannemer…) zijn de kinderen 26 april 2011 verhuisd van de kerk naar het nieuwe schoolgebouw. Er werd nog druk gezaagd en getimmerd, maar 1 van de lokalen was startklaar dus hoefden ze niet meer in de kerk te blijven.

 

Officiële opening
Op 23 juli 2011 is de Arthur nursery school officieel geopend. Er was een grote opkomst van volwassenen en kinderen uit Singo en omliggende dorpen. Ook waren er verschillende dominees, sociaal werkers, een afgezant vanuit het departement onderwijs en een interviewer van een Malawiaanse radio-omroep. Het was een grote happening met veel speeches, dans, muziek en lekker eten. 

optreden van de kleuters   

lintje knippen

   lokale dans

Arthur nursery school in ontwikkeling

de poppenhoek - de waterbak

En toen kon het werken met de kinderen beginnen. We hadden voor alle 3 de lokalen een leerkracht nodig, dus werden er  nog 2 nieuwe vrouwen aangenomen die graag als leerkracht wilden werken. Later nog een 4e als extra steun in de jongste groep.

In de maanden van de bouw hebben wij verschillende materialen gemaakt als insteekpuzzels, puzzels met 4, 6, 9 en meer stukken, memories en lotto’s. We hebben blokken laten maken en oa. autootjes en lego gekocht. Allemaal speelgoed waar kinderen uit Nederland en België zo mee aan de slag kunnen, maar wat hier in Malawi in hele kleine stapjes en met veel herhaling uitgelegd moest worden. Zelfs de lokale leerkrachten kregen het eerst niet voor elkaar om een insteekpuzzel of puzzel van 4 stukken in elkaar te zetten. We hebben de kinderen in hele kleine stapjes leren spelen en de leerkrachten in hele kleine stapjes leren lesgeven.

Aan de hand van het leerlingvolgsysteem van Nederland en de syllabus van Malawi hebben wij een lesprogramma gemaakt voor de ochtendkring waar de leerkrachten hier op een gemakkelijke manier mee kunnen werken.

Na de kring ’s ochtends wordt er in hoeken gewerkt. De ene dag naar eigen keuze van de kinderen, de andere dag in circuitvorm. De kinderen ontwikkelen zich op deze manier op veel verschillende vlakken. Vervolgens wordt er pap gegeten, buiten gespeeld en sport, spel of muziek gegeven.

autobaan

We zijn heel intensief bezig geweest met het ‘trainen’ van leerkrachten en vanaf december 2011 zijn wij ons langzaamaan een beetje gaan terugtrekken. Het is inmiddels een goedlopende school met ruim 120 kinderen die goed onderwijs krijgen en dagelijks een voedzame bord pap. Een school die nu gerund wordt door lokale leerkrachten , maar met toezicht en financiële steun van Chimwemwe Malawi.

 

pap eten

Financieel zelfstandig

Om de school zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te maken hebben ze een eigen inkomen nodig voor oa. pap, lesmateriaal, salarissen, ...
Daarom hebben we tussen 2 klaslokalen een verwijderbare wand laten maken zodat het als een grote hal verhuurd kan worden voor vergaderingen en feesten. Het is de bedoeling dat door de verhuur van de hal, de school in de toekomst (zoveel mogelijk) financieel onafhankelijk wordt.
Sinds juli 2012 hebben we de vergunning in handen. Ondertussen hebben de eerste trouwerijen en vergaderingen reeds geld in het laatje gebracht.