Home
Projecten
Malawi
Over ons
Nieuws
Fotoalbum
Vrijwilligerswerk
Steun ons
Documenten & Contact

!!! Momenteel hebben wij geen plek voor vrijwilligers en stagiars !!!

 

Stagiair of vrijwilliger worden

Chimwemwe Malawi biedt je de mogelijkheid om stage te lopen of als vrijwilliger aan de slag te gaan(minimaal 5 maanden en geheel zelfstandig) bij de projecten in Malawi. Hieronder vind je alle belangrijke informatie over het werk en je verblijf. 
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem dan contact op via
chimwemwemalawi@gmail.com


Aanmelden als vrijwilliger

Het is belangrijk om te beseffen dat de verantwoording voor gebeurtenissen tijdens je verblijf in Malawi en op de projecten geheel ligt bij de vrijwilliger/stagiair.

Je bent het jaar rond bij ons welkom. Voor de scholenprojecten moet je er wel rekening mee houden dat er 3 weken vakantie zijn met Kerst en Pasen en de scholen ook 8 weken dichtgaan in juli/augustus. 

Om je aan te melden, stuur je een email naar chimwemwemalawi@gmail.com, met daarin:

►naam, adres, leeftijd

je motivatie

je eventuele ervaring met onderwijs, kinderen

wanneer je wil komen en voor hoe lang


 

Wil je op voorhand een sponsoractie op touw zetten?

Graag!!! Wij hebben informatiemateriaal.

Aan de slag

Er zijn verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

 
Werken als vrijwilliger in De Arthur Nursery School

De Arthur Nursery School ligt in het dorp Singo. Dit dorp ligt op 8 kilometer van Nkhata Bay en is met het lokale vervoer bereikbaar. 

Chimwemwe Malawi heeft in 2011 deze kleuterschool gebouwd en de lokale leerkrachten opgeleid.  De kinderen hebben de leeftijd van 2,5 tot 6 jaar en zijn verdeeld over 3 groepen.  De school draait goed, er is in elke klas een lokale leerkracht, maar ondersteuning kunnen ze er zeker gebruiken!

Stagiairs/vrijwilligers zijn van harte welkom om samen met de leerkracht het klasgebeuren en de dagelijkse gang van zaken te verzorgen. Dat kan gaan van een groepje kinderen begeleiden bij een oefening, zelf een activiteit organiseren (liedje aanleren, sport/spel, knutselen), voorlezen, …

Je kunt hier in de ochtenden (van 8.00 tot 11.00 uur) aan de slag als (assistent) leraar.

meer info over dit project

Meehelpen bij de ontwikkeling van andere kleuterscholen

Het programma waar Chimwemwe Malawi zich ook op focust, is het helpen bij de ontwikkeling van andere kleuterscholen in de omgeving van Nkhata Bay.
Vrijwilligers kunnen voor een aantal
weken dagelijks naar een onderontwikkelde kleuterschool in een dorp in 'de buurt' (loopafstanden tussen de 15 en 50 minuten).  Daar kun je lokale vrijwilligers helpen bij het opzetten van goed kleuteronderwijs en leren werken met de handleiding die Tine en Rjimke hebben geschreven. 

Jij kan meehelpen bij dit hele proces.

meer info over dit project 


► Naschoolse- en vakantieactiviteiten (niet meer mogelijk)

De schooldagen voor kinderen van de basisschool zijn niet zo lang. De jongste groepen zijn om 10.30 uur al klaar en de oudste groepen mogen tegen 13.00 uur naar huis. De rest van de dag hebben ze weinig om handen. Naast het helpen thuis of op het land valt er weinig te beleven. Het gebeurt dan ook te vaak dat kinderen wat rondhangen en in aanraking komen met zaken die nog niet bij hun leeftijd passen.

Op woensdag- en donderdagmiddag organiseren we daarom naschoolse activiteiten voor de kinderen in Chindozwa: sport; spel, knutselen, ... Dat ze dit erg appreciëren vertelt de grote opkomst.

In de maanden juli-augustus hebben ook de Malawische kinderen een lange vakantie.

Jij kan helpen hen een fantastische vakantie te bezorgen!

Halverwege juli tot halverwege augustus (4 weken) vullen we de middagen van kinderen vanaf 6 jaar met leuke activiteiten.

Wie zin heeft om 's morgens ook een handje uit de mouwen te steken, kan helpen bij het maken van meer lesmaterialen voor de kleuterscholen, of helpen bij het maken van educatieve muurschilderingen op een school in de buurt.

meer info over dit project


Voorwaarden

Als je besluit vrijwilligerswerk via Chimwemwe Malawi te gaan doen, verwachten we ook iets van jou! Omdat we zeker willen weten dat vrijwilligers echt een verschil maken voor ons project, stellen we een aantal voorwaarden aan onze vrijwilligers.

Deze voorwaarden zijn in ieder geval:

Je bent enthousiast en gemotiveerd en minimaal 4 weken beschikbaar om je in te zetten voor je project

Je bent minimaal 18 jaar oud

Je kan echt iets toevoegen aan het project

Je weet van aanpakken, bent flexibel en wilt serieus aan de slag.

Je wilt op een bijzondere manier in aanraking komen met een andere cultuur

Je kunt jezelf verstaanbaar maken in het Engels

En... je hebt er zin in!

Vooral vrijwilligers met wat ervaring binnen het (speciaal) onderwijs, kinderopvang, jeugdwerk, dove en slechthorende mensen  zijn meer dan welkom.


Andere cultuur

Houd er rekening mee dat je in een land terecht komt met een heel andere cultuur. Je komt meestal met bepaalde verwachtingen en dan kan het wel eens tegenvallen. Stel je flexibel op en neem de tijd om te wennen en je een beeld te vormen van het land met zijn gewoonten. Wees ook voorzichtig met te hoge verwachtingen over je werk hier. Je kunt niet zomaar van alles veranderen. Je maakt deel uit van een proces dat jaren in beslag zal nemen en dat uiteindelijk vooral door de lokale bevolking zelf gedragen zal moeten worden. Malawi is een mooi land met vriendelijke mensen, maar ook zij kijken anders aan tegen de gewoonten die wij meebrengen uit Europa. Wees dus altijd respectvol.

De kosten

De belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden zijn je ticket, verzekeringen, inentingen, je huisvestiging, eten/drinken, transportkosten en eventueel visumverlenging. Verder is het afhankelijk van je eigen bestedingspatroon en of je al dan niet gaat rondreizen. Vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden, maar wij vragen ook geen bijdrage van de vrijwilligers om in het project te werken. De ervaring die je opdoet is echter onbetaalbaar!


Huisvestiging

Voor accomodatie zijn er verschillende mogelijkheden in Nkhata Bay. Je bent vrij om te kiezen waar je verblijft. Indien gewenst kan Chimwemwe Malawi de huisvestiging vast regelen. Lonneke en Jan Willem wonen in Nkhata Bay en willen je wel helpen te reserveren. (lonenjw@gmail.com).

 ► In één van de lodges

¬  Big blue star   5 min loopafstand van centrum

¬  Butterfly   25 min loopafstand van centrum

¬  Mayoka village   20 min loopafstand van centrum    

 

Nkhata Bay

Nkhata Bay is een leuk stadje, gelegen aan het meer en aantrekkelijk voor toeristen. Het stadje is zowel vanuit het Noorden als het Zuiden van het land goed te bereiken met het lokale vervoer. De bus kronkelt zich door de bergen met als eindpunt Nkhata Bay. Ook de Illala Ferry heeft een stop in Nkhata Bay en is een erg populaire manier van reizen.

Er zijn zowel lokale eettentjes als meer toeristische hostels waar je heerlijk kunt eten. In het meer wordt veel gevist, en vis staat dan ook vaak op het menu. Ook kip, rijst en nsima (soort pap van maïs of casava) behoren tot het dagelijkse Malawiaanse voedsel. Er zijn enkele kleine supermarkten en winkeltjes waar je de noodzakelijke dingen kunt kopen. Op de markt vind je groenten en fruit. De markt kleurt voornamelijk rood door de talrijke tomaten.

Heel uniek, maar het kraanwater in Nkhata Bay is drinkbaar!

       


De eerste dagen

Je komt waarschijnlijk aan in de hoofdstad Lilongwe. Deze stad ligt nog op zo’n 6 uur met de bus van Nkhata Bay.  Een lange rit, maar een heuse Afrika ervaring!  Het is verstandig om zeker één nachtje in Lilongwe te verblijven. Tips:  Mabuya camp of Korea garden. Je kunt er kamperen, een dorm of een kamer huren. De taxi van de luchthaven naar één van de lodges kost al gauw MK20.000 en MK25.000 (ca. 25 euro).
Op het vliegveld is een Standard Bank ATM waar je met maistro kan pinnen. Vergeet niet je bankpas 'aan' te zetten voor geld opnemen buiten europa.

Op het busstations gaan verschillende bussen naar Nkhata Bay.  De route via de kust is veel langzamer dan de binnenlandse route. je hoeft geen ticket op voorhand te kopen.  De bussen vertrekken 's ochtends vroeg. Je kunt in de lodge naar de juiste bustijden vragen.
Ook vertrekt er een AXA coach bus naar MZuzu. Dit is een luxere en duurdere bus maar is wel sneller. Deze bus vertrekt dagelijks om 12u vanaf het parkeerterrein bij de crossroads shoppingmall. Een kaartje kopen de dag van te voren is aan te raden , maar vraag dan wel om een stoelnummer anders is de kans groot dat je 5 uren lang moet staan.

Vanuit Mzuzu naar Nkhata Bay is voldoende vervoer te vinden vanaf het busstation. Er zijn taxi's en shared taxi's (deze zijn goedkoper, maar je moet wachten tot het vol zit) maar ook minibusjes en stadsbussen. Lonneke en Jan Willem gaan eens in de 2 weken naar Mzuzu om boodschappen te doen. ZIj pikken je graag op. (lonenjw@gmail.com)


Visum

Sinds oktober 2015 zijn alle regels aangaande visa veranderd in Malawi. De regels zijn niet heel duidelijk. Eerder was de eerste maand gratis voor Nderlanders en Belgen en kon je na die maand je visum verlengen. Tegenwoordig besluit je bij binnenkomst in het land hoe lang je wilt blijven. Een toeristenvisum voor 30 dagen kost 75 Dollar. Als je langer dan 30 dagen wilt blijven koop je visum voor 3, 6, 9 of 12 maanden. De actuele kosten kun je best even opzoeken op www.visum.nl

Je kunt ook de grens over naar Mozambique, Zambia of Tanzania, waarna je weer voor 30 dagen een visum voor Malawi kunt kopen.  Nadeel hieraan zijn de visumkosten voor deze buurlanden.

Gezondheid

Raadpleeg je dokter of het GGD uiterlijk 6 weken voor vertrek voor de benodigde inentingen en voorzorgsmaatregelen. De inentingen voor internationale reizen kunnen sterk variëren, per land en per persoon.

In Malawi komt malaria voor! Zorg dus voor voldoende malariapillen. Mocht het toch gebeuren dat je malaria krijgt, dan kun je in de lokale ziekenhuizen medicatie krijgen voor de behandeling.

In de meeste hostels zijn klamboes aanwezig. 

In de apotheken in Malawi zijn de meeste gangbare medicijnen zonder doktersrecept tegen spotprijsjes te koop.


Telefoon, internet en post

Een gsm uit BE/NL die sim-lock vrij is werkt hier met een Malawiaanse SIM-kaart. Er zijn verschillende providers, maar de ontvangst per provider hangt af van het deel van het land waar je je bevindt. Voor Nkhata Bay kies je best Airtel. Een Sim-kaart is te koop voor MK350 (ca. €0,40), en beltegoed is overal te verkrijgen. In principe is bellen en sms-en vanuit en naar BE / NL wel mogelijk, maar je kunt er niet altijd van op aan.  Whats app werkt op bepaalde plekken in Nkhata bay prima. Er is bijna altijd 3G via Airtel

Er zijn verschillende internetcafés waar je tegen MK10 / minuut (ca. 0.75 - 1.50 euro / uur) online kunt gaan. In Nkhata Bay is de verbinding goed net als in steden als Lilongwe, Blantyre en Mzuzu is de verbinding wel goed en kun je zelfs skypen met het thuisfront.

Post kan gestuurd worden naar de postbus van Chimwemwe Malawi.Normaal gesproken doet de post er 10 dagen ov

P.O. Box 5

Nkhata Bay, Malawi

 Geldzaken en verzekeringen

Op veel plaatsen (oa. Nkhata Bay) kun je alleen met VISA geld afhalen via de bankautomaat. US dollars (voorkeur) en Euro’s kunnen in de banken gewisseld worden. Ook met travellercheques (veiliger dan cash) kun je bij de bank terecht. Voor bankpassen met Maestro of Cirrus, of een Mastercard moet je bij een Standard Bank zijn.  De dichtstbijzijnde is in Mzuzu (met lokaal transport ongeveer een uur rijden).

Als je gaat reizen is het gebruik van automaten onzeker (bv. door storingen). Het is verstandig een paar honderd euro cash mee te nemen. Deze zijn bij verschillende banken te wisselen of je kan US dollar meenemen die bij elke bank in te wisselen zijn.

Denk aan een goede reisverzekering. Maak goede kopieën van al je belangrijke documenten (paspoort, rijbewijs, verzekeringen, bankpasnummers…) en neem een lijstje met belangrijke telefoonnummers mee. Ook recente pasfoto’s zijn handig om op zak te hebben. Je kunt dit alles ook aan jezelf mailen, dan kun je het niet verliezen. Laat een stapeltje kopieën achter bij je achterban, zodat zij ook over al je gegevens beschikken.
 

waterval bij Lilivingstonia

Reizen en veiligheid

Malawi is een relatief rustig en veilig land.  De bevolking is erg vriendelijk en meestal eerlijk.

Mocht je nog niet veel gereisd hebben, schrik dan niet van het andere, minder luxueuze leven hier. Ander eten, heel andere cultuur… Het vervoer is anders dan je gewend bent: busjes vertrekken pas als ze prop- en propvol zijn, de bekende ‘Afrikaanse tijd’ is een feit, …

Op de grote busstations kun je overrompeld worden door mannen die graag een centje bijverdienen door je in een bepaalde bus te krijgen en te hoge prijzen vragen. Let hier goed op je bagage en waardevolle spullen en informeer bij verschillende mensen naar de juiste prijs van de bus. 

Illala ferryMaar vooral 'gezond reizigersverstand' is belangrijk om de meeste narigheid te voorkomen.   Loop als het donker is niet alleen over straat, hou niet te veel kostbaarheden bij je… 

Informeer je goed over je reisbestemming (o.a. de Bradt Travel Guide Malawi geeft veel nuttige informatie, ook over veilig reizen).

Veel vrijwilligers kiezen ervoor om voor of na het vrijwilligerswerk te gaan rondreizen. Malawi is een prachtig land met vele mogelijkheden en goed te bereizen met de bus of de populaire Illala ferry. Prachtige plekken zijn oa. Likoma Island, Monkey Bay, Cape Mc Clear, Zomba, Vwaza National park, Nyika plateau, Livingstonia, Senga Bay, Liwonde National Park… Ook de buurlanden Tanzania, Zambia en Mozambique bieden vele mogelijkheden. 
Meer informatie kun je vinden in reisgidsen zoals Bradt, Lonely planet…

 

   

 

Het thuisfront

Het is belangrijk dat de mensen thuis weten waar je verblijft en waar je te bereiken bent. Geef hun ook onze contactgegevens door die je zal ontvangen na bevestiging van het werken bij èèn van onze projecten.

E-mail: chimwemwemalawi@gmail.com