Home
Projecten
Malawi
Over ons
Tine & Rjimke
Lonneke & Jan Willem
Tine
Nieuws
Fotoalbum
Vrijwilligerswerk
Steun ons
Documenten & Contact

 

Mijn naam is Rjimke Sipma. Ik ben geboren in het jaar 1980 en ben opgegroeid in Friesland.

Tijdens mijn tienerjaren ben ik door beelden op tv erg geïnteresseerd geraakt in Afrika. Daarom ben ik in september 2000, na de opleiding SPW (sociaal pedagogisch werk), voor een half jaar naar Ghana gegaan om daar als vrijwilliger te werken in een weeshuis.

Mijn passie voor Afrika is daar nog meer gegroeid.  In september 2001 ben ik gestart met de PABO (lerarenopleiding basisonderwijs).  In het 4de jaar konden we kiezen voor een half jaar buitenland stage.

            

Op 05-03-2013 is Tine door een tragisch ongeval om het leven gekomen. Lees meer...

I
n 1981 kwam ik, Tine Dewilde, in Brugge ter wereld. Een Belgische meid die op 6-jarige leeftijd wist dat ze juffrouw wilde worden. School-juffrouw of winkeljuffrouw, dat was nog .niet beslist :)

Van kleins af aan kreeg de KSA (jeugdbeweging) een centrale plek in m’n leven. Eerst als gastje om te ravotten, later als leidster genoot ik van de activiteiten en kampen met de kinderen en vriendengroep.

De lerarenopleiding basisonderwijs volgde. Vooral kinderen met speciale zorgen hadden m’n belangstelling, dus breide ik er een vervolgstudie aan vast.

                                          
Na mijn positieve ervaring in Ghana wilde ik graag mijn stage doen in Afrika.
Daarom heb ik samen met een vriendin gekozen om naar Uganda te gaan. Hier heb ik gewerkt op 2 basisscholen en bij een straatkinderen project. In Uganda hebben we hele mooie, maar ook hele schrijnende dingen meegemaakt.

Het idee ooit in Afrika te gaan wonen en iets voor de mensen daar te kunnen betekenen zat al vele jaren in mijn hoofd
.
         

         Na deze extra opleiding besloot ik een half jaar vrijwilligerswerk te gaan doen in Guatemala. Daar gaf ik onder andere les op een school.

Het was al snel duidelijk dat de r
eiskriebels me te pakken hadden.  Ik wilde meer: meer reizen en mensen van andere culturen ontmoeten; maar het jeukte ook om meer te kunnen doen voor kinderen die in, veelal, armoedige omstandig-heden moeten leven in deze landen.
 

Na Uganda was dat gevoel nog sterker geworden. Maar ja ooit…

In oktober 2006 ben ik gaan werken op een basisschool in Abcoude. Eén van mijn nieuwe collega’s was Tine. Wij konden het al snel goed met elkaar vinden en praatten veel over onze ervaringen in het buitenland. Ook Tine wilde ooit iets gaan doen in Afrika. Wij zijn onze ideeën gaan bundelen en vorig jaar zijn we naar zuidelijk Afrika geweest om te kijken of Malawi het land zou kunnen zijn waar wij zouden willen wonen en werken. We voelden ons hier al snel thuis. De mensen waren vriendelijk en gastvrij. We vonden het een mooi land, maar met heel veel armoede. We besloten dat we in dit land een project wilden starten.

tijdens de meivakantie (mei 2010) hebben we een plek gevonden waar onze hulp meer dan welkom is. Hopelijk zullen we hier een paar hele fijne jaren hebben.  In november 2010 hebben we de oversteek gemaakt. Ooit is werkelijkheid geworen  :)

               

Na terugkomst liet ik Brugge weer achter me en ging in Nederland wonen.  In de jaren die volgden werd de reishonger zoveel mogelijk gestild tijdens lange zomervakanties. Eerst alleen, later samen met Rjimke, want ondertussen hadden wij elkaar leren kennen.  We hadden dezelfde droom... iets meer kunnen betekenen voor kinderen in Afrika.

De plannen werden concreet en Chimwemwe Malawi is het res
ultaat.