Home
Projecten
Malawi
Over ons
Tine & Rjimke
Lonneke & Jan Willem
Tine
Nieuws
Fotoalbum
Vrijwilligerswerk
Steun ons
Documenten & Contact

 

Wij zijn Lonneke van Zutphen en Jan Willem van Hasselt.

In de zomer van 1998 hebben wij elkaar leren kennen en we zijn nu alweer veertien jaar samen. Samen hebben we in Arnhem gewoond alwaar Jan Willem als groenteman werkte terwijl Lonneke haar diploma behaalde op de Kunstacademie. Na een aantal jaar in Arnhem gewoond te hebben, vertrokken we naar Zwolle waar Jan Willem aan de slag ging als bakker, en Lonneke naast haar eigen schilderbedrijf in de horeca talloze baantjes had. 

 

Na een aantal jaren werken besloten we om er een poosje tussenuit te gaan. We hadden een dringende behoefte aan avontuur. Beide waren we toen al erg geïnteresseerd in het Afrikaanse continent, dus besloten we daar maar eens heen te gaan. We hebben acht maanden door Malawi, Zambia, Tanzania, Kenia en Uganda gereisd en veel ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk in natuurbehoud en in het onderwijs.

We zijn toen besmet geraakt met het reisvirus. In Nederland blijven, was vanaf dat moment geen optie meer. We besloten twee jaar te gaan werken en geld te sparen en dan een wereldreis te gaan maken. In twaalf maanden zijn we toen de hele wereld rondgereisd. Tijdens deze reis hebben we ook weer veel vrijwilligerswerk gedaan en hebben we veel ontwikkelingsprojecten bezocht.

Gedurende beide reizen hebben we veel over onze toekomst nagedacht en zijn we er achter gekomen dat we graag iets willen betekenen voor de medemens in nood. Het kan niet zo zijn dat wij met al onze kennis en ervaring maar lekker op de bank blijven zitten terwijl er genoeg welwillende mensen rondlopen die iets van ons kunnen en willen leren en wij ook veel van hun zouden kunnen leren.

Terug in Nederland zijn we vervolgens allerlei cursussen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking gaan volgen. In 2012 besloten we om de stoute schoenen aan te trekken en voor twee maanden naar Malawi te vertrekken om uit te zoeken wat onze kansen en mogelijkheden waren op het gebied van ontwikkelingswerk. 

We hadden natuurlijk al een beetje een idee wat we wilden gaan doen, maar we vonden (en vinden) het belangrijk om eerst ter plekke te gaan onderzoeken waar de nood het hoogst is en welke hulp er het best gegeven kan worden. Op onze eerste reis hadden we een project bezocht genaamd Neema Crafts dat veel indruk op ons had gemaakt. Neema Crafts richt zich op lichamelijk gehandicapten en geeft hun de kans om een vak te leren en daar hun geld mee te verdienen. Zoiets wilden wij ook wel op poten gaan zetten.

In Malawi hebben wij zoveel mensen gesproken die ons juist vroegen om hulp voor mensen met beperkingen, dat die keuze de goede bleek te zijn. Hun vraag om een vak te leren keerde ook telkens terug.

Al in onze eerste week in Malawi ontmoetten we Rjimke en Tine waarmee we direct een leuke klik hadden. Na een aantal goede gesprekken in hun huis aan het meer, was voor ons de keuze wel duidelijk; wij zouden Stichting Chimwemwe voortzetten nadat Rjimke en Tine weer naar Nederland terug zouden gaan. Wij zetten hun project voort en starten daarnaast ons eigen project voor de doven en lichamelijk beperkte mensen in Malawi.

Lees meer over het nieuwste project van Stichting Chimwemwe

Na al die jaren vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats en kunnen wij beginnen aan ons avontuur in Malawi!